.

T V Å L A R 


Naturtvål kallas även ekotvål, fast tvål, gammeldags tvål, hård tvål, soap bar, vegantvål, tvättvål, textiltvål, djurtvål och säkert fler saker. Men tillverkningsmetoden är den samma.
Några nämner lipidfria tvålar? Ordet lipid är ett samlingsnamn för fetter och en naturtvål är inte fri från lipider, man vill ha lipider i tvålen, det är hela grejen med naturtvål att vi gör den på fina fetter och helst kallpressade oljor. Men skulle det vara så att tvålen är helt fri från lipider då betyder det att all olja har förtvålats med NaOH, det vill säga luten som vi tvålmakare tillsätter för att det ska kunna ske en förtvålning. AK-tvålen är fosfatfri och biologiskt nedbrytbar.Varför fosfatfritt? 

Fosfor bidrar till övergödningen av våra sjöar och vattendrag och begränsar livslängden hos enskilda avloppsanläggningar. För att minska belastningen på avloppsanläggningen och på miljön bör därför fosfatfria produkter användas. Höga fosforhalter förekommer främst i tvättmedel och maskindiskmedel samt enstaka grovrengöringsmedel. 
Tvål som tvättmedel?

Nuförtiden tillverkas de flesta tvättmedel på syntetisk väg, men fram till 1950-talet fanns det endast tvålflingor eller såpa framtagna från animaliska och vegetabiliska oljor vilket fortfarande är vanligt. 
AK-tvålen fungerar även utmärkt som tvättmedel genom att riva tvålen till små flingor/bitar. Du kan även lösa upp flingorna i vatten och röra om tills det blir flytande tvål.


Några argument till att vi ska börja använda mer fast tvål än flytande tvål är:

  • Vi matar inte huden med dåliga kemikalier som kan skada oss.
  • Vi slipper flaskor och förpackningar i plast
  • AK-tvålen är gjord på svenska råvaror som inte släpats runt på halva jordklotet.
  • Fast tvål är inlindat i papper som går att kompostera.
  • Vi slipper bära hem massor med vatten från butiken, tvålen är ju koncentrerad, och vi kan själva göra flytande tvål hemma av den fast tvålen.
  • Tvålen går att använda till, kläder, hår, kropp, ansikte, händer, läder, golv, husdjur och bil.
  • Smidig att ta med sig på resan, du får ha den i ditt handbagage till skillnad från flytande tvål!
  • Den tar inte slut så fort som flytande tvål.
  • Du kommer säkert på fler saker själv,..

Det är alltid trevligt att sätta färg på saker när det inte skadar naturen. Den här tvålen är berikad med spirulina som växer i havet och när den blandas med tvålsmeten färgas tvålen grön.


Ett annat sätt att färga naturligt är att använda sig av oxider. Det är helt enkelt ett ämne som reagerar med luften och på så sätt ändrar färg, kemiska föreningar mellan ett grundämne och syre i vilka syret utgör den elektronegativa beståndsdelen. Järnoxid till exempel är rost. Används flitigt i smink och mat men även tvål.


Vill man inte ha några tillsatta ämnen i tvålen rekommenderar jag Nr:2 den vita som inte har några tillsatser i sig. Fri från färgämnen och fri från doft.


Olja + Lut = Tvål + Glycerin

En bra tillverkad tvål, som går att göra både fast och flytande, kommer aldrig torka ut huden eller skada miljön. Dessutom låter den hudens egna barriär vara ifred. Ju mildare en tvål är desto mindre fett tvättar den bort, oftast sitter det vi upplever som smuts bundet allra allra ytterst på hudens fett, och det är egentligen bara det som behöver tvättas bort. Rent kemiskt är tvål något som kallas tensid och alla tensider är ämnen som löser fett. Den naturligt framställda tensiden, som beskriven överst ovan görs på förtvålade oljor och blir automatiskt inte lika aggressivt rengörande som
t ex vanligt konventionellt diskmedel och tvål, - än dock är dem båda tensider.


Mina tvålar är packade i papper som låter tvålen andas. Ingen plast till naturen och du känner tvåldoften genom pappret så du kan gärna ha den ligga framme så den förgyller rummet.