.                                                                                     

Tvål är en fantastisk produkt och helt oumbärlig för den moderna människans vardagsliv. Tvålen gör oss rena, friska och skänker en stund av vardagslyx. Men vad är då tvål och hur kan det vara så noga vilken tvål man väljer? En bra tillverkad tvål, som går att göra både fast och flytande, kommer aldrig torka ut huden eller skada miljön. Dessutom låter den hudens egna barriär vara ifred. Ju mildare en tvål är desto mindre fett tvättar den bort, oftast sitter det vi upplever som smuts bundet allra allra ytterst på hudens fett, och det är egentligen bara det som behöver tvättas bort. Rent kemiskt är tvål något som kallas tensid och alla tensider är ämnen som löser fett. Den naturligt framställda tensiden görs på förtvålade oljor och blir automatiskt inte lika aggressivt rengörande som t.ex vanligt konventionellt diskmedel och tvål, än dock är dem båda tensider.

Naturtvål är som det låter, helt naturlig. Olja + Lut = Tvål + Glycerin

AK-tvålen innehåller svensk ekologisk rapsolja och lut.

Det finns ytterligare en sak som bildas och det är glycerol. I fabrikstillverkade tvålar brukar glycerolen tas ut ur tvålen för att säljas vidare till andra ändamål men i naturtvål finns all glycerol kvar och det är glycerolen som mjukgör och håller fukten kvar i huden så du inte blir torr.

Man tror att första tvålen skapades när fett droppade ner i askan och blandades och fick vara en stund. Rent kemiskt är det en syra och en bas som blandas och bildar ett salt. Fettet är syran och luten är basen som bildar tvål, tvål är alltså ett salt.

Tvålens kemi

Vi börjar med att förklara hur en tvål, oavsett kvalitet, kommer till. Tvål är ett resultat av en kemisk reaktion då något fett (t ex rapsolja) mixas med natriumhydroxid, ett starkt frätande ämne som kallas i folkmun för lut när det blandas med vatten.

Varför ska DU använda naturtvål?

  1. För att det är en naturlig produkt som naturen kan ta hand om.
  2. Naturtvål är snällare mot din hud än fabrikstillverkad tvål. Glycerinet som återfuktar och skyddar din hud finns kvar i mina tvålar.
  3. Den är alltid inslagen i papper och inte plast. Klimatsmart!
  4. Gammal tradition får leva vidare.