ENDAST NATURLIGA RÅVAROR           

Svensk ekologisk rapsolja

Jag använder endast rapsolja från SVENSKA ekologiska gårdar. Just nu använder jag rapsolja från Berga Gård i Fjugesta och Lycktäppans i Fellingsbro

Ekologiska produkter är ett begrepp inom EU, syftande på produkter som odlats och förädlats enligt EU-direktivet för ekologisk produktion. I laglig mening skall ekologiska produkter ha blivit ekologiskt certifierade för att få säljas som ekologiska enligt EU:s förordning för ekologiskt jordbruk (Rådets Förordning 834/2007). I Sverige är KRAV-märkning vanligast.
Rapsolja har en hög del av fleromättat fett och får därför en bra blandning av Omega-3 och Omega-6. Rapsoljans unika mjukgörande egenskaper och förmåga att bevara hudens naturliga fuktighet är känt sedan länge. Den kallpressade rapsoljan, tas lätt upp av huden och tillför näringsämnen i form av vitaminer, mineraler och hälsosamma fettsyror. Ett annat plus med rapsoljan är att den odlas naturligt här i Sverige. Så om du väljer tvål gjord på rapsolja framför tvål gjord på olivolja bidrar du även till en minskad miljöförbrukning. 

Kokosolja

Används i schampotvålen för bubblornas skull. Kokosolja absorberas lätt av huden och har mjukgörande och återfuktande egenskaper och består till största delen av mättade fettsyror som hjälper till att behålla hudens fuktighet. Laurinsyra, kaprylsyra och kaprinsyra är fettsyror som skyddar huden med sina naturligt desinficerande och antimikrobiella egenskaper.

LINFRÖOLJA FÖR HUDEN

Tack vare sitt innehåll på omega-3-fettsyror och vitamin E tänker man sig även att linfröoljan kan vara bra för en irriterad, röd och kliande hud. Det beror främst på de antiinflammatoriska egenskaper som DHA har, men vitamin E är också av betydelse för att skydda hudens celler från oxidation. Om du vill testa kan du varsamt smörja huden med en liten klick linfröolja eller använda tvål gjord på linolja.

Att tvätta sig med Lintvål är milt och vårdande för huden, löser effektivt upp smuts och fett på hårt smutsade händer, mjukgör och återfettar. 

Olivolja

Jag använder mig inte av olivolja i grundreceptet på grund av att oliver odlas inte i Sverige och oljan behöver transporteras långt om vi ska ha den i tvål som tillverkas i Sverige. Olivolja består till största delen av den vanligaste fettsyran; enkelomättad oljesyra och är fuktighetsbevarande, men ska undvikas på extra känslig hud eller hud med akne. Oljan innehåller även mycket så kallade oförtvålbara ämnen som ger hudvårdande egenskaper.

Solrosolja passar för alla hudtyper, beroende på mängd.

  • En person med oljig hy bör använda produkter med stor andel solrosolja i.
  • Person med enbart torr hy kan använda produkter med solrosolja, men även olivolja.
  • Personer med kombinerad hy kan använda produkter som innehåller solrosolja eller en mix av olivolja och solrosolja.
  • Har du normal hy så fungerar solrosolja bra.

Aktivt kol

Aktivt kol används till avgiftning och rening och framställt av ekologiska kokosnötskal. Pulvret används ofta i hudvård och mat. 
I hudvårdsprodukter kan aktivt kol lindra akne, insektsbett och hudinfektioner, verkar avgiftande, renande och ger en naturlig svart färgsättning av ekotvålar.


Spirulina

Spirulina är en liten blå-grön mikroalg som vuxit i sötvatten på vår jord i flera miljarder år och den är rik på olika mineraler så som järn, kalcium, magnesium, mangan, kalium och zink. Förutom detta har den också ett högt innehåll av B-vitaminer, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin.  Ett fantastiskt alternativ för att färga tvålen grön. 

Kaolin Vit Lera

Finmalen mjuk lera som är mycket bra för känslig hud. Kaolin kan lindrar irriterad och röd hy. Kaolin är en naturlig lera som är rik på mineraler som avgiftar huden och balanserar talgproduktionen. Leran saknar järnoxid och är därför, till skillnad från andra leror helt vit.

Grön Lera Illite

Grön, finkornig pulverlera för normal och fet hy, samt problemhy. Leran är djuprengörande, balanserande och högabsorberande för huden. Den tar bort orenheter och bidrar med spårelement och mineraler. Leran är soltorkad, 100% naturlig och fri från konserveringsmedel. Färgar mina tvålar åt grönt.

Röd Lera Illite

Finmalen röd lera från Provence i Frankrike. Leran får sin naturligt röda färg av en rik halt järnoxid. Röd lera är även rik på spårämnen och känd för att öka blodcirkulationen i huden, vilket stimulerar och stärker huden. Den röda leran ger en naturlig färgsättning, krämighet och mildhet åt våra ekotvålar.
Leran är av sorten Illite, som har fått sitt namn efter den amerikanska delstaten Illinois där man först tillvaratog leran från vulkaniska bergarter.

Gul Lera Illite

Finmalen gul lera från Provence i Frankrike. Naturlig gul lera är rik på mineraler som stimulerar huden.
Leran är av sorten Illite, som har fått sitt namn efter den amerikanska delstaten Illinois där man först tillvaratog leran från vulkaniska bergarter. Gul lera är även en bra ingrediens i ekotvålar då den ger färg och gör tvålen krämig och mild.

SWIRLAD TVÅL

Den här tekniken på mönster kallas SWIRL. Här är det svartoxid och järnoxid som är färgpigment och tvålen är gjuten i en stor form som senare skärs till mindre tvålar som oftast håller mått på  6,5 x 4,5 x 2,5 när de är färska men efter torkperioden har de krympt en aning.