ENDAST NATURLIGA RÅVAROR               

Svensk ekologisk rapsolja

Jag använder rapsolja från SVENSKA ekologiska gårdar. Just nu använder jag rapsolja från Berga Gård i Fjugesta och Lycktäppans i Fellingsbro

Ekologiska produkter är ett begrepp inom EU, syftande på produkter som odlats och förädlats enligt EU-direktivet för ekologisk produktion. I laglig mening skall ekologiska produkter ha blivit ekologiskt certifierade för att få säljas som ekologiska enligt EU:s förordning för ekologiskt jordbruk (Rådets Förordning 834/2007). I Sverige är KRAV-märkning vanligast.
Rapsolja har en hög del av fleromättat fett och får därför en bra blandning av Omega-3 och Omega-6. Rapsoljans unika mjukgörande egenskaper och förmåga att bevara hudens naturliga fuktighet är känt sedan länge. Den kallpressade rapsoljan, tas lätt upp av huden och tillför näringsämnen i form av vitaminer, mineraler och hälsosamma fettsyror. Ett annat plus med rapsoljan är att den odlas naturligt här i Sverige. Så om du väljer tvål gjord på rapsolja framför tvål gjord på olivolja bidrar du även till en minskad miljöförbrukning. 

Rapsoljan har många goda egenskaper och studier har påvisat att den även har mycket goda, lindrande effekter på torr och irriterad hud och kan lindra eksem lika effektivt som kortison

En anledning till den goda läkeeffekten kan vara att rapsoljan är rik på steroler, som är kända för att dämpa inflammationer och lindra hudirritationer. Alla AK-tvålar lämpar sig väl till den dagliga hudvården, är tillverkade av vegetabiliska råvaror och har inte testats på djur.

AK-tvålen är dryg, skonsam, verkar inte uttorkande på huden och bidrar till återfuktande egenskaper.
Passar där du har behov av en tvål, t ex vid handfatet, tvättstugan eller i köket, och är snäll även mot känslig hud.  

Aktivt kol

Aktivt kol används till avgiftning och rening och framställt av ekologiska kokosnötskal. Pulvret används ofta i hudvård och mat.
I hudvårdsprodukter kan aktivt kol lindra akne, insektsbett och hudinfektioner, verkar avgiftande, renande och ger en naturlig svart färgsättning av ekotvålar.

Avokado 

I avokadons gröna kött är det särskilt omega-9-fettsyra som är bra för huden. Den kan dämpa rodnad hud om den är irriterad, reparera skadade hudceller och ge huden en hälsosammare lyster.Citron

Som med alla citrusfrukter är citron rik på vitamin C, så det är en utmärkt antioxidant. Därför senarelägger den uppkomsten av rynkor och åldersfläckar. På samma sätt hjälper den till att producera melaniner, och främjar därmed hudens regeneration.

C-vitamin används även för att hjälpa läkning. Det är inte ovanligt att vi får små sår på huden på grund av akne eller pormaskar. Citronsaft hjälper till att ta bort dessa märken, eller åtminstone minska dem.

Saften erbjuder även fördelen att tjäna som en exfoliant. På så sätt kan vi bli av med orenheter och oljor som fastnat på huden. Samtidigt får vi fast och ren hy.

Grön Lera Illite

Grön, finkornig pulverlera för normal och fet hy, samt problemhy. Leran är djuprengörande, balanserande och högabsorberande för huden. Den tar bort orenheter och bidrar med spårelement och mineraler. Leran är soltorkad, 100% naturlig och fri från konserveringsmedel. Färgar mina tvålar åt grönt.

Gul Lera Illite

Finmalen gul lera från Provence i Frankrike. Naturlig gul lera är rik på mineraler som stimulerar huden.
Leran är av sorten Illite, som har fått sitt namn efter den amerikanska delstaten Illinois där man först tillvaratog leran från vulkaniska bergarter. Gul lera är även en bra ingrediens i ekotvålar då den ger färg och gör tvålen krämig och mild.

Gurkmeja

Gurkmeja är ett fettlösligt ämne som tillhör gruppen polyfenoler - växtämnen med antioxidantegenskaper. Därav kan gurkmeja motverka fria radikaler, förebygga oxidation i hudcellerna och därmed motarbeta förtida hudåldrande.

Gurkmeja kan också ha en keratolytisk effekt när den appliceras på huden. Det betyder att den förhindrar hudceller från att klumpa ihop sig och blockera porer. Detta gör gurkmeja till en ypperlig ingrediens för en oren hud med pormaskar och finnar. Gurkmeja kan på grund av dessa egenskaper, tillsammans med den anti-inflammatoriska egenskapen, även vara fördelaktig att använda på en hud som lider av acne. Ingrediensen hjälper även till att jämna ut på hyperpigmenteringar. Detta sker genom att gurkumin hämmar syntesen som orsakar överproduktionen av melanin i cellerna, som i sin tur ger upphov till pigmentfläckar.

Havre

Havregrynens konsistens är perfekt för en mild peeling, men havre innehåller också en del saponiner - ett ämne som bildar ett slags tvål när vatten tillsätts.

Utöver att vara väldigt näringsrikt hittas det även i skönhetsprodukter tack vare sina rengörande egenskaper. Dess naturliga beståndsdelar absorberar smuts och rester som byggs upp i porerna, vilket hjälper till att rengöra huden på djupet. Dra nytta av dessa egenskaper genom att göra duschpåsar med havre. 

2000 år f. kr. hade egyptierna och araberna redan börjat använda havre för att göra sin hud vackrare. Det omnämns även av antikens greker och romare, som använde det som ett naturligt sätt att behandla hudsjukdomar.

Proteinerna i havre stödjer och stärker huden naturligt och håller dina pH-nivåer balanserade. Tack vare havrens lipider och absorberande substanser bildar det en skyddande barriär som skyddar huden från externa faror och uttorkning.

Låt oss ta en titt på några andra fantastiska fördelar:

 • Det är antiinflammatoriskt
 • Det är utmärkt för alla hudtyper, inklusive de känsligaste.
 • Det innehåller saponin - ett rengörande ämne som kan användas som en mild tvål och tar bort döda hudceller.
 • Havre är rekommenderat för eksem, rosacea, akne och utslag.
 • Det är bra för att behandla symptom på åldrande hud tack vare sina tonande krafter.

Ingefära

Används inom hudvården för sina anti-inflammatoriska och lugnande egenskaper samt för sin kraftfulla antioxidanteffekt - ingefära innehåller mer än 40 olika antioxidanter!

Bland annat tillsätts ingefärsextrakt för att jämna ut hudtonen, öka hudens elasticitet och behandla celluliter - detta på grund av sin cirkulationshöjande effekt. Ingefära verkar även antiseptiskt, vilket kan vara hjälpsamt vid behandling av acne.

Kaffe

MILD EXFOLIERING
Partiklar av kaffebönor avlägsnar både skonsamt och effektivt döda hudceller och orenheter så att huden känns och ser smidigare och fräschare ut.
GER HUDEN MER LYSTER
Precis som en kopp kaffe kan väcka liv i dig anses kaffemasker stimulera hudens blodcirkulation och ta fram fräschare och klarare hud med lyster. 

Kakao

Kakao innehåller rikligt med antioxidanter som fungerar på ett positivt sätt i våra kroppar. Antioxidanterna i kakaon hjälper bland annat din hud att hålla sig ung och fast längre. 

Kanel

Kanel har positiv påverkan på blodcirkulation, rikt på antioxidanter och har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör att den passar lika bra i badrummet som i köket. Sägs vara bra mot acne och stora porer. En liten peelingkänsla blir det med mycket kanel i tvålen.


Kaolin Vit Lera

Finmalen mjuk lera som är mycket bra för känslig hud. Kaolin kan lindrar irriterad och röd hy. Kaolin är en naturlig lera som är rik på mineraler som avgiftar huden och balanserar talgproduktionen. Leran saknar järnoxid och är därför, till skillnad från andra leror helt vit.


Kokosolja

Används i schampotvålen för bubblornas skull. Kokosolja absorberas lätt av huden och har mjukgörande och återfuktande egenskaper och består till största delen av mättade fettsyror som hjälper till att behålla hudens fuktighet. Laurinsyra, kaprylsyra och kaprinsyra är fettsyror som skyddar huden med sina naturligt desinficerande och antimikrobiella egenskaper.Kummin

Är bra på hud och hår, där det främst används i kampen mot akne, solskador och i förebyggande syfte av de som vill hålla huden ungdomlig. Oljan och kryddan verkar lugnande för huden och dämpar irritation som uppstår. Antioxidanterna hjälper cellerna att repareras och förnyas genom att stärka dess cellväggar. 

Eksem - I en undersökning som nyligen genomfördes av iranska forskare fann man att svartkummin är lika effektivt som hudkrämen Betametason i att förbättra livskvalitén och minska svårighetsgraden av handeksem. När man betänker att svartkummin praktiskt taget inte har några biverkningar så överstiger fördelarna med svartkummin vida de medicinska ingreppen.

Håravfall - Förmodligen är ett av de mest unika fördelarna med svartkummin dess förmåga att hjälpa till att motverka håravfall. Svartkummin innehåller kraftfulla antioxidanter och antimikrobiella egenskaper. Det finns mycket goda skäl att se hur svartkummin kan bidra till att främja stärkta hårsäckar.

Infektioner - Av alla bakterier som svartkumminolja kan döda är nog MRSA (meticillinresistenta stafylokocker) den mest kända. MRSA plågar sjukhus och vårdhem över hela världen eftersom den kan bli resistent mot antibiotika. Äldre är särskilt utsatta för MRSA på grund av nedsatt immunförsvar.LINFRÖOLJA FÖR HUDEN

Tack vare sitt innehåll på omega-3-fettsyror och vitamin E tänker man sig även att linfröoljan kan vara bra för en irriterad, röd och kliande hud. Det beror främst på de antiinflammatoriska egenskaper som DHA har, men vitamin E är också av betydelse för att skydda hudens celler från oxidation. Om du vill testa kan du varsamt smörja huden med en liten klick linfröolja eller använda tvål gjord på linolja. Att tvätta sig med Lintvål är milt och vårdande för huden, löser effektivt upp smuts och fett på hårt smutsade händer, mjukgör och återfettar.


Morot

Morötter absorberar alla slags föroreningar som ansamlas på huden. Du kan använda dem i köket såväl som i ansiktsmasker (för att t. ex. behandla akne). När man använder morötter externt kan det behandla solbränna, brännskador, sår och eksem.

Det är också användbart för att skydda dig mot effekterna av solens UV-strålar. Att applicera en mask gjord med morot på ansiktet i en halvtimme hjälper till att minska uppkomsten av rynkor och får din hud att se yngre ut.

Olivolja

Jag använder mig inte av olivolja i grundreceptet på grund av att oliver odlas inte i Sverige och oljan behöver transporteras långt om vi ska ha den i tvål som tillverkas i Sverige. Olivolja består till största delen av den vanligaste fettsyran; enkelomättad oljesyra och är fuktighetsbevarande, men ska undvikas på extra känslig hud eller hud med akne. Oljan innehåller även mycket så kallade oförtvålbara ämnen som ger hudvårdande egenskaper.

Paprika

De gröna, röda, gula och orangea grönsakerna är fyllda med vitamin C, speedar upp kollagenproduktionen och gör både hår och hud starkare och friskare.Parfymoljor

Alla dofter är ftalatfria och tillverkas i EU av IFRA certifierad parfymfabrik. Det betyder att de är kontrollerade och följer alla regler och normer som krävs av liknande produkter i EU och innehar både allergideklaration och säkerhetsblad (MSDS). Inga av dofterna är testade på djur.Ris

Japanska kvinnor anses vara de vackraste i världen. Deras hud är mjuk, slät och blank tack vare en enkel ingrediens som de har använts i århundraden - ris. Genom att använda ris vatten, riskliolja och riskli pulver kan de förbättra hudens struktur samt dess klarhet.

Ris är rik på skvalen och linolsyra. Skvalen är en kraftfull antioxidant som stimulerar produktionen av kollagen och håller huden rynkfri. Det skyddar också huden från solens strålar.

Ris, risvatten och rismjöl har därför blivit en favorit bland tvåltillverkare för dess egenskaper. Ris sägs ge naturlig energi och bidrar till att lindra hudirritationer.

Några andra fördelar med ris i tvål:

 1. Ris öppnar upp tilltäppta porer.
 2. Ris bidrar till att jämna ut hudtonen när de används regelbundet
 3. Hjälper huden att bevara fukt och hjälper till att eliminera utsöndring av överflödig olja
 4. Risvatten kan bota mörka ringar under ögonen om du använder den regelbundet
 5. Lugnar huden från solbränna

Ristvål är ett bra sätt att skämma bort din hud. Läs mer på Steg för hälsa>>Röd Lera Illite

Finmalen röd lera från Provence i Frankrike. Leran får sin naturligt röda färg av en rik halt järnoxid. Röd lera är även rik på spårämnen och känd för att öka blodcirkulationen i huden, vilket stimulerar och stärker huden. Den röda leran ger en naturlig färgsättning, krämighet och mildhet åt våra ekotvålar.
Leran är av sorten Illite, som har fått sitt namn efter den amerikanska delstaten Illinois där man först tillvaratog leran från vulkaniska bergarter.

Solrosolja passar för alla hudtyper, beroende på mängd.

 • En person med oljig hy bör använda produkter med stor andel solrosolja i.
 • Person med enbart torr hy kan använda produkter med solrosolja, men även olivolja.
 • Personer med kombinerad hy kan använda produkter som innehåller solrosolja eller en mix av olivolja och solrosolja.
 • Har du normal hy så fungerar solrosolja bra.Sojaolja/sojamjöl

Fytokemikaliegruppen, isoflavoner, verkar vara den mest aktiva komponenten som ger soja dess positiva effekter. Daidzen och genistein är isoflavonernas huvudkomponenter.

Sojabönor är en näringsrik och kan penetrera översta hudlagret, vilket gör den populär i många typer av hudvårdande produkter. Där kan den stimulerar syntesen av elastin, kollagen och andra proteiner som gör huden fast och spänstig.

Sojabönsolja är rik på essentiella fettsyror, E-vitamin, lecitin och antioxidanter som alla ger näring till och skyddar huden. Oljan gör huden mjuk, minimerar fina linjer, främjar fuktnivån och hjälper till att skydda huden från fria radikaler. Sojabönan passar alla hudtyper, framför allt en torr hud.
Spenat

Karl-Alfred blev stark av spenat, men vad han inte visste är att de gröna bladen också är fyllda med c-vitamin. C-vitaminet ökar cellproduktionen och minskar därför risken för att drabbas av hudtumörer. Spenaten har också en till bonus! Grönsakens vätska tar sig in i cellmembranen och en plumper-effekt uppstår. En riktig rynk-dödare!

Spirulina

Spirulina är en liten blå-grön mikroalg som vuxit i sötvatten på vår jord i flera miljarder år och den är rik på olika mineraler så som järn, kalcium, magnesium, mangan, kalium och zink. Förutom detta har den också ett högt innehåll av B-vitaminer, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin. Ett fantastiskt alternativ för att färga tvålen grön. 
Tomat

En gång i tiden trodde man att tomater var rena rama vattnet, men de små runda miraklen ger mycket mer än fukt till din hud. Tomater är den absolut bästa källan till antioxidanten lykopen, som i en tysk studie har visat sig göra din hud mer tålig mot solens UV-strålar och därför också hjälper till att hålla dig ung och vacker.

Tomaterna är också rika på A-vitaminer, som minskar fettbildningen i huden och därmed risken för att få finnar. Sist men inte minst är tomater en bra källa till E-vitamin, som reducerar de skadliga effekterna på huden från tobaksrökning, fet mat och luftföroreningar.


Färgpigment

Oxider bildas av alla grundämnen utom de lättaste ädelgaserna. Oxiderna utgör en av de vanligaste och mest betydelsefulla klasserna av kemiska föreningar, eftersom syre är jordskorpans och havens vanligaste grundämne. De omfattar ämnen med vitt skilda kemiska och fysikaliska egenskaper, struktur och kemisk bindning. 

Oorganiska oxider framställs vanligen genom direkt reaktion mellan grundämnet och syre eller luft, dvs. genom oxidation i detta ords ursprungliga bemärkelse. Vatten bildas t.ex. när väte brinner i luft, och många metaller överdras i luft av ett oxidskikt eller brinner i finfördelad form vid upphettning i luft. Oxider kan också erhållas genom sönderdelning av syrehaltiga föreningar, vanligen genom upphettning, t.ex. av ett karbonat.