ODLA

Odla ärtor - olika sorter

Olika sorter av ärta

SOCKERÄRT äter man hela baljan med fröna i. Skörda baljan när den är platt och fröna inte har hunnit svälla upp. Sockerärtor är goda råa, men passar också att ha i en wokrätt.

SPRITÄRT är det som de flesta av oss förknippar med "gröna ärtor" - de som vi köper i påsar från frysdisken. Dessa ärtor är hel runda och släta. Du "spritar" ärtorna genom att öppna baljan och pilla ut ärterna.

MÄRGÄRT är inte lika rund som spritärten utan lite buckligare i formen. Ofta är den lite sötare i smaken.

KOKÄRT (GULA ÄRTOR) är fröer av spritärt. Först när baljorna börjar vissna är det dags att skörda dem. Följaktligen har ärtan övergått från grönt till gult. Traditionellt ät det dessa ärtor vi köper torkade, för att koka ärtsoppa på och kallar gula ärtor.

Varianter på sorterna ovan

Genom korsningar har vi odlat fram olika varianter av ärtor. Hur vi sedan använder dem har också skapat flera uttryck för vad slags ärta vi menar.

BRYTÄRT är en korsning mellan sockerärt och märgärt. Namnet kommer sig av att om man bryter av en färsk skida så knäpper det till. Hit hör varianter som sugar snap (sockerböna på svenska). Skidan ser ut som en bullig variant av sockerärta. Man äter hela skidan såväl rå som tillagad. Skidan är krispig och söt. Därför passar den bra i sallad. Därav har den också fått namnet SLÄPÄRT.

SLÄPÄRT är ett sätt att äta ärtorna på. Först ska ärtskidan förvällas hel i en minut. Sen doppar du den i smör och drar ("släpar") skidan mellan tänderna.

Skidan behöver vara så pass seg att den håller för att "släpas" så att ärtorna kan dras ut. Exakt vilka sorter som passar för detta har jag inte funnit information om.

Ärtor för blommornas eller skottens skull

LUKTÄRT odlar vi för blommornas skull, som doftar fantastiskt gott. Jag har i bakhuvudet att luktärt är giftig att äta. Men när jag går in på Giftinformationscentralens sida står det att läsa om luktärt: "växten är ofarlig". Hmm.... Ni med barn ska kanske kolla upp detta och vara försiktiga med denna växt, om ni låter skidorna sitta kvar efter blomning. Är barnen vana att plocka ärtskidor och äta från vanliga ärtor så kan detta bli förvillande.

LUKTÄRT, som inte luktar är ROSENVIAL. Den är flerårig, vilket ju inte luktärten är. Rosenvial är förvillande lik luktärten till utseende, men doftar alltså inte.

ÄRTSKOTT - att äta de färska skotten av ärta är en delikatess. Torkade gula eller gröna ärtor är lätta att odla som skott.

Odla ärtor - olika sorter

Jag odlar en mix av sorter, som varierar både i smak och i sitt växtsätt. Genom att de skiljer sig en hel del i hur man äter dem, t ex hela skidan, bara ärtan -färsk eller kokt, så kan jag äta ärtor ofta utan att tröttna.

Ärtsorter att odla

Jag odlar flera sorters ärtor och har valt sorter som är varierande både i smak och i sitt växtsätt. De skiljer sig också en del i både hur man äter dem, t ex hela skidan, bara ärtan - färsk eller kokt. Jag odlar allt från den lilla dvärgärten till höga klätterärten.

En mix av odlingsvärda sorter

Här listar jag flera olika ärtsorter som jag finner värda att odla. Det är olika sorter av sockerärt, märgärt, spritärt, blåärt och dvärgärt.

Ärtskott är en sådan lyx för mig. Dessa odlar jag hela året- inomhus på vintern och utomhus på sommaren. Jag sår vanliga torkade gula ärtor som köps i mataffären. Ärtorna behöver inte täckas med jord utan trycks bara ner lite grand i jorden.

När kan man så ärtor

När olika ärtsorter går att odla är beroende av vilken sort det är.
Märg- och brytärter föredrar en jordtemperatur på minst 10°C för att inte ruttna.
Socker- och spritärter däremot kan sås så fort jorden reder sig.
Alla sorterna går att så i omgångar från vår till sommar.
Det där med "när jorden reder sig" har jag alltid undrat över vad det egentligen betyder. Jo visst vet jag vad man menar. I alla fall kollade jag upp det och hittade en i mitt tycke begriplig förklaring på Algomins hemsida:

"Att jorden reder sig betyder att tjälen ska ha gått ur jorden och att den ska ha blivit tillräckligt uppvärmd och upptorkad för att man ska kunna gräva i den utan att den klibbar fast vid spaden."

Förodla ärtorna ger ett försprång

Jag förodlar gärna mina ärtväxter i växthus och får ett rejält försprång när jag väl sätter ut dem i landen. Ärtfrön gror fort och utvecklar ett stort rotsystem. Så dem därför inte i för små krukor. Jag brukar så i 7×7 cm krukor ca 3 veckor innan utplantering.

Fördelen med att förodla är att fåglarna inte nafsar i sig den lilla grodden när den precis tittat upp - för de gör de gärna. Ett alternativ till att förodla i växthus är såklart att odla under odlingsväv.

Ärtor gillar sol och kan som regel odlas på de flesta jordar så länge de är någorlunda väldränerade. De föredrar dock mullrik och porös jord. Genom att skörda baljorna kontinuerligt stimuleras tillväxten av nya ärtbaljor.

Ärtorna berikar jorden med kväve

Ärtväxter har en fantastiskt fin egenskap - förutom att de är goda att äta - de lagrar kväve i sina rötter. Växten fångar in kvävet från luften och bildar små vita knutor på rötterna. Detta kväve är en riktigt fin tillgång för jorden. Ryck därför inte upp plantan när den "är slut", tycker du den ser skräpig ut kan du klippa ned den, men låt rötterna stå kvar i jorden. Rötterna frigör långsamt kvävet, som kommer jorden till godo.

Jord där ärtor (och andra baljväxter vuxit) kommer vara riktigt näringsrik till nästa odlingssäsong. Det kan du dra nytta av och därför är det vanligt att man efter ärtorna odlar näringskrävande växter som t ex kål.
Hoppas du blir sugen att odla många ärtsorter i år.

Jag handlar många fröer från www.Odla.nu. De har ett stort utbud av ärtsorter.

Bondbönor

Det finns många olika slags bondbönor, alltifrån lågväxta sorter, rödblommande sorter, kulturarvssorter och andra. Egentligen är bondbönan inte en böna utan en växt i ärtfamiljen, därför kan den odlas lite annorlunda än andra bönor. Den är till exempel inte lika känslig för kall jord som övriga bönor. Bondbönan odlas för de stora bönorna inuti vadderade baljor. Bönorna kan ätas kokta med smör, stekta och mixas till olika röror. Vi äter gärna bondbönor likt andra kokbönor i olika maträtter. Också bondbönornas skott och toppar kan användas i matlagningen. Exempel på bra sorter är: 'Witkiem' och 'De Monica'.



Skärbönor

De här bönorna växer ungefär som brytbönorna men utvecklar breda, långa och platta baljor. Dess skördas innan bönorna inuti baljan börjar svälla upp. Allra godast tycker jag att skärbönorna är då de strimlas tunt, snarare än att koka hela bönan, och förvällas hastigt eller stekas med vitlök. Skärbönor finns i gröna sorter, samt lila och gula. De gula sorterna kallas för vaxskärbönor. Exempel på bra sorter är: grön skärböna 'Nassau' och skärvaxböna 'Serpedor'.

Torkbönor

Det här är en stor grupp av olika slags bönor, som alla bildar baljor från höga eller låga plantor. Torkbönor ska skördas fullt mogna från plantorna och därför låter man bönorna sitta kvar länge, istället för att skörda dem likt brytbönor. Det yttre höljet ska torka, liksom själva bönan inuti. Bönan ska sedan pillas ur det yttre skalet och torkas ännu en tid. Därefter kan bönorna förvaras mycket länge. De färska baljorna kan också ätas som späda, omogna bönor likt brytbönorna. Det är också en delikatess att skörda baljorna och pilla ur de färska, ännu ej torkade, bönorna under sommaren.

Torkbönor tillagas genom att först blötläggas över natten i rikligt med vatten och sedan sjudas eller kokas på låg värme, i nytt vatten, tills de precis blivit mjuka. Exempel på bra sorter är: buskbönan 'Signe', bruna bönan 'Katja', borlottobönan 'Borlotto Lingua Di Fuoco Nano' och vita bönan 'Cannellino - Lingot'.


Färska bönor är ett härligt sensommarinslag i grönsaksutbudet, som tyvärr ofta hamnar i bakgrunden.

Dessutom är de vrålnyttiga och laddade med järn och vitaminer. Och lättlagade. Koka dem bara i lättsaltat vatten och lagom länge; de ska ha lite tuggmotstånd kvar. Släng sedan på en nypa flingsalt och en klick smör, kanhända några riv med parmesanosten - sedan är du hemma. Hur gott som helst, oavsett bönsort.

För det finns ju lyckligtvis en hel del att välja bland. Rosenbönor, vaxbönor, skärbönor, bondbönor, haricots verts, brytbönor, purpurbönor!

Roligt att odla dem är det dessutom. Sorterna mognar vid olika tidpunkt och ger vanligtvis rikliga skördar.

Sockerärtor och spritärtor skulle också kunna räknas till bönfamiljen, den stora skillnaden är att de går att äta råa, vilket oftast inte är fallet med bönor. Alla bönor innehåller nämligen olika mängder av ämnet lektin, som är ett protein som kan irritera magen. De bör därför förvällas en eller ett par minuter innan man äter dem.

Skärbönor heter som de gör eftersom de bör skäras i bitar före tillagningen. De kan lätt bli sega och trådiga annars.

Kokta bönor passar utmärkt att marinera. De suger åt sig smaker och blir bara smarrigare ju längre de får ligga och gojsa till sig. Effekten blir än vassare om dressingen hälls på medan bönorna är lite varma.

Ost i alla former passar också fint till färska bönor. Helst av den lite saltare sorten, modell parmesan, pecorino, feta och chèvre.

Bönor funkar även fint i grytor och soppor, där de ger både färg och spänst. Gärna i sällskap med många andra härliga grönsakskompisar.

Så här odlar du potatis på liten yta:

  • Fyll hinken med ca 10 cm P-jord eller REKO-jord.
  • Stoppa ner sättpotatisen, 1-2 potatisar i varje hink (3 st i en 20 l hink) och fyll på med mer jord.
  • Vattna. Ställ hinken varmt.
  • När blasten kommer upp måste de ställas ljust. Var noga med att den inte utsätts för frost och att jorden inte torkar ut.
  • Potatis behöver mycket vatten så undvik alltför varma soliga platser. Från sättning till skördeklar potatis tar det drygt 2 månader så för att få färdig potatis till midsommar måste potatisen sättas i början av april.
  • Gräv med fingrarna i hinken så kan du känna hur stora potatisarna är och avgöra när det är dags att skörda.

Glöm inte borra hål i krukan

Ett tips är att borra hål i sidan några cm upp från botten för att vattnet ska kunna rinna ut om det blir för mycket. Genom att hålen sitter på sidan hindrar man vattnet från att bara rinna rakt igenom krukan utan att tas upp av jorden. 

Glöm inte att så dill i en annan hink!

RECEPT PÅ BÖNOR

RECEPT.SE>>

ICA>>